ABOUT US  |  ARTISTS  |  WIKIPEDIA  |  MANIPULATION  |  MAIL
See NO!art statements PREV  NEXT  INDEX
Advertisement search and find in NO!art archives

BLAF Warehouse Gallery

designed by Julian von der Schulenburg 2014

see more

ABOUT THE ARCHITECT: Julian von der Schulenburgis an independent, award winning design practice based in new york and berlin. Established in 2007, the firm's work includes residential, commercial and civic building designs and interiors while pursuing a special interest in the architectural meaning of space and light. --- JULIAN VON DER SCHULENBURG founded the design practice in brooklyn in 2007. prior, julian worked for caruso st john architects in london, pritzker-prize recipients peter zumthor in switzerland and rem koolhaas' office for metropolitan architecture in new york. He received the master of architecture from the accademia di architettura di mendrisio in switzerland mentored by valerio olgiati and peter zumthor. julian has been teaching architecture design studios internationally at the accademia di architettura, iuav school of architecture in venice, parsons school for design, new jersey institute of technology, syracuse university and guest lectured at city college, cooper union, university of pennsylvania, moma ps1 and columbia university, currently teaching a graduate design studio at rhode island school of design. he is international associate member of the american institute of architects and licensed member of the federal chamber of german architects.​  more

COMMENT: Julian didn't know nothing about NO!art and what NO!art is. These stupid architects work only for money to force their own visions. They never work for the human beings. They all built only cages. My wish is: Imprison all these architects in their buildings which they designed against humanity.

  top of page

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

The gallery designed by Julian von der Schulenburg to show, store and manage Gertrude Stein’s collection is a programmatic hybrid of an art storage and exhibition space.

Review in domus magazine, Milan/Italy on October 12, 2016 | Photography: Dean Kaufman
Source: https://www.domusweb.it/en/news/2016/10/12/warehouse_gallery_.html

Julian von der Schulenburg: Boris Lurie Art Foundation, New York

Several blocks north from the Chelsea art district, the Warehouse Gallery is located in a giant, city-block sized, 8-story concrete warehouse building from the 20s in Midtown-West. Monitored, protected, air and moisture conditioned, an art management company stores thousands of art works owned by museums, private collectors and auction houses filling up all its floors.

Julian von der Schulenburg: Boris Lurie Art Foundation, New York

Seen from the street, the building’s treasures remain unnoticeable. There are no signs. On the ground floor, several over-sized elevator garage doors look shabby and careless. Museum directors, curators and private collectors come here to view art by appointment. The Warehouse Gallery for the Boris Lurie Art Foundation is housed on the 5th floor. The client, the art collector Gertrude Stein, asked for a space to show, store, organize and manage its collection: over 3,000 pieces by artist Boris Lurie. The program for the space included storage, restoration, archive, office and a showroom: a programmatic hybrid of an art storage and exhibition space. Boris Lurie (1924 –2008) was an American artist and writer. He co-founded the NO!Art movement which calls for art leading to social action. His controversial work has frequently irritated critics and curators and has sold poorly.

Julian von der Schulenburg: Boris Lurie Art Foundation, New York

Lurie immigrated from Eastern Europe to New York in 1946 after having survived the Holocaust. These traumatizing experiences left a lasting impression on Boris Lurie’s life and art work. One of his best-known and most controversial works is Railroad Collage (1959), a collage of two photographs showing a pin-up girl undressing in the midst of corpses of gas chamber victims on a flatcar. Lurie co-founded the NO!Art movement which calls for art leading to social action. It set against Abstract Expressionism and Pop Art, but especially opposed to the economization of art and devoted to political issues such as racism, sexism, and consumerism. Pieces by Lurie are now contained in the permanent collections of the National Gallery of Art (Washington, D.C.), the Museum of Modern Art (New York) and was subject of a retrospectives at the University of Chicago and at the Whitney Museum of American Art (New York) among others. This summer, there was a large retrospective at the Jewish Museum in Berlin entitled “No Compromises! The Art of Boris Lurie”.

Julian von der Schulenburg: Boris Lurie Art Foundation, New York

The idea for the architectural design was to create ‘‘a rigid, abstract space that contrasts with the expressive, at times aggressive content of the artworks it houses’’ as stated by the architect. Avoiding the “white-cube” concept of conventional gallery design, abstraction is achieved as a graphic, three-dimensional pattern of monumental, space dividing furniture built-ins in contrasting black and red, colors often used by the artist. The symmetry and rigidity of the plan layout obeys the rhythmic repetition of deep, long-span concrete beams of the existing, column-free space.

Julian von der Schulenburg: Boris Lurie Art Foundation, New York

The structural module defines the interior organization. The space is divided into three programmatic sections: entry/office, art storage/display and restoration/packing. Floor-to-ceiling, Judd-like “storage towers” are custom-designed to fit the range, size and types of art works: paintings, collages, sculptures and drawings on flat files, vertical shelves, drawers and rolls. Metal mesh storage racks seemingly “float” across the space hiding the attachment rails between the deep concrete beams. The racks are used for larger paintings and art works to be displayed and pre-selected for shows. Parking the sliding racks in different configurations within the space allows for a customized circulation pattern depending on curatorial preference. The alignment and repetition of storage towers, racks and beams reinforce the visual effect of spatial depth and perspective.

Julian von der Schulenburg: Boris Lurie Art Foundation, New York

  top of page

____________________________________________________________________________________
©  http://manipulation.no-art.info/en/2014_blaf-warehouse-gallery.html